Boknafisk

Spindaj produserer og selger boknafisk. Blant våre kunder kan nevnes tradisjonsrike restaurant Skarven i Tromsø. Vi leverer til privatkunder i tillegg til restauranter. Dersom du er interessert, ber vi om at du sender oss en henvendelse på e-post, firmapost@spindaj.no

lenke til facebokside:

https://www.facebook.com/spindaj/shop/?view_public_for=812049805581436

Boknafisk eller boknafesk (fra bokne; halvtørr, sammenskrumpet) er en variant av tørrfisk og er fisk som er delvis tørket av sol og vind på hjell eller vegg.

Boknafisk henges ut i vintermånedene til tørking. Fisken er oftest usaltet, men stedvis brukes også saltet fisk. Hengetiden varierer alt etter tørk og smak/behag, som regel rundt i 1-2 uker, til den er ganske tørr utenpå, men fortsatt bløt inni. Den skal fortsatt være myk ved ryggbenet. Man sier da at fisken er bokna.

Det er mest vanlig å bruke torsk til boknafisk, men andre fiskeslag kan også benyttes. Dersom man bruker sild, snakker man om boknasild.

«Boknafesk» er en delikatesse i Nord-Norge, og serveres gjerne med stekt bacon, grønnertestuing, dopp og kokte poteter. «Dopp» er ukrydret tykk hvit saus laget av margarin, mel og melk.

Boknafisk er mest brukt i Nord-Norge, men er kjent langs hele kysten sørover til Bergen.